Nøglen til effektivitet og holdbarhed i byggeri
Læs artikel
Det er en stor mundfuld at stå overfor et byggeprojekt, hvad end der er tale om en renovering, tilbygning eller komplet nybygning. Her skal man enten holde tungen lige i munden og have en køreklar plan, eller så skal man ringe til en entreprisevirksomhed, der kan hjælpe en effektivt i mål. Uanset om du påtager dig byggeopgaven alene eller med hjælp fra venner og faglærte, så er det vigtigt, at det at bygge bæredygtigt er en del af din plan fra starten af. Bæredygtigt byggeri handler om at bygge gode boliger og bygninger i sunde materialer med omtanke for og hensyn til dig, din familie miljøet og klimaet. I dette indlæg vil du blive klogere på, hvordan du sætter gang i et bæredygtigt byggeprojekt.
I et klassisk byggeprojekt er byggemetoder- og materialer stærkt præget af materialer som beton, mineraluld og kemiske masser, der ikke er fornybare, og så kræver store mængder energi at producere. Derfor har man de seneste år koncentreret sig om at udvikle alternativer, der ikke går på kompromis med kvaliteten af dit byggeri eller dine behov. Bæredygtige byggerier er med til at øge dit hjems værdi, hvad end der er tale om en tilbygning, en miljøvenlig energiløsning eller et komplet bæredygtigt hus, og det er alle jo interesseret i. Derudover vil det at skære ned på eller helt udelukkende kemiske malerprodukter og fugemasser klart forbedre dit indeklima og dermed den luft, som du og din familie lever i. Det er derfor en ret stor win-win at tænke i bæredygtige byggerier, selvom planlægningen måske kan være mere omstændig.
Det er ikke svært at nævne de mange fordele ved nybyggeri på et overordnet plan, og det kan også være, at det slet ikke er til at komme udenom. Ikke desto mindre har flere også muligheden for at renovere deres eksisterende byggeri, og det er bestemt ikke uden vinding heller. Det er derfor heller ikke helt lige til at bestemme, hvad der er mest bæredygtigt. Ældre bygninger har det med at være dårligt isoleret, mens materialerne, der anvendes til nybyggeri, også har sit eget slid på miljøet. Her kan du få indsigt i nogle af fordele ved renovering versus nybyggeri:
Renovering: Det udleder generelt væsentligt mindre CO2 at renovere end at bygge fra bunden. Her er det dog sværere – men ikke umuligt – at implementere fx tekniske varmeløsninger, der er mere bæredygtige end de nuværende.
Nybyggeri: Der kan være flere CO2-omkostninger forbundet med denne type, da man skal have fat i flere materialer, der skal transporteres fra fjerne egne og i flere omgange. Ikke desto mindre har man mulighed for at vælge bæredygtige materialer fra starten af og med lethed installere fx solceller.
En rapport fra Rambøll viser dog, at det totaløkonomisk og miljømæssigt oftest er mere fordelagtigt at renovere – særligt, hvis dit nybyggeri kræver, at du river en eksisterende bygning ned for at opføre en ny.